top of page

Ispanak ve yoğurt birlikte yenir mi?

Bu konu hakkında kafanız sürekli karışıyorsa ve herkes farklı bir şey söylüyorsa bu kısa yazıma mutlaka göz atın.


Demirin doğada iki çeşit formu bulunur. Bunlara "hem demir" ve "hem olmayan demir" adını veriyoruz. Hayvansal demir kaynakların bir kısmı hem demir, bir kısmı hem olmayan demirdir. Bitkisel demir kaynaklarının ise tamamı hem olmayan demirdir. Peki bu fark nelere dikkat etmemizi gerektirir?


Hem olmayan demirin vücutta emilim oranı %4-5 civarındadır. Hem demirin emilimi ise %25-30'dur. Yani bu demek oluyor ki, hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki biyoyararlanımı bitkisel demir kaynaklarına göre daha fazladır.


Ispanak en iyi bitkisel demir kaynaklarından bir tanesidir. Yoğurt ise içeriğinde kalsiyum bulunan besleyici bir yiyecektir. Peki yoğurtta bulunan kalsiyum, ıspanaktaki demirin emilimini engeller mi?


Evet, aslında engeller. Fakat az önce konuştuğumuz gibi ıspanaktaki bitkisel demirin emilimi zaten azdır. Eğer demir eksikliği veya yetersizliğiniz varsa, demir ilacı kullanıyorsanız, akdeniz anemisi gibi kansızlık oluşturan bir durum söz konusuysa, bu ikiliyi beraber tüketmemekte fayda var. Ancak çok cidde derecede kansızlık yaşamayan ve kansızlığa yatkın olmayan bir kişi için ıspanakla yoğurdu birlikte tüketmekte bir sakınca yoktur.



Demir içeren bir besin tüketirken, demir emilimini arttırmak için birkaç ipucu daha ekleyelim:


  1. Demir içeren besinlerin yanında, sebze ve meyve gibi c vitamini içeriği yüksek olan besinleri tüketin.

  2. Yemeklerden birkaç saat önce veya sonra siyah çay, kahve gibi polifenol içeriği yüksek olan içecekleri tüketmeyin.

  3. Bitkisel demir kaynaklı besinleri tüketirken içine yumurta ve kıyma gibi kaliteli protein kaynakları ekleyin. Bunun nedeni yumurta, kıyma gibi demir içeriği ve emilimi daha yüksek olan besinlerin, bitkisel demir kalitesini yükseltmesidir.







32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page