Hazır kış aylarındayken, bu mevsimde en sevdiğim ve mümkün olduğunca tüketmeye özen gösterdiğim bir bitki olan pancardan bahsetmek istedim. Pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, yumru kökü çok lezzetli ve sağlıklı olan, toprak altında yetişen bir kök sebzedir.
“Pancar, probiyotik özelliği sayesinde bağırsak dostu besinlerin en başında gelir”
Pancarın Faydaları
Pancar, renginden de anlaşılacağı üzere antioksidan sebzelerin başında gelir. Damar duvarlarının korunmasına, kanı sulandırma özelliği sayesinde kalp hastalıkları ve felç riskinin azalmasına ve LDL kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Normal doku büyümesi için gerekli olan folik asit açısından zengindir. Folik asit, gebeliğin ilk üç ayında bebeğin omurilik gelişimi için çok önemlidir.
Pancar, bağışıklık sistemini destekleyici C vitamini içerir. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici özellikleri de vardır.
Smoothie’lerde de sıklıkla kullanılan pancarın ödem atma, karaciğeri ve kanı temizleme özelliklerinin yanı sıra, iltihap önleyici olarak da görev yaptığı bilinmektedir.
Bir başka özelliği de probiyotik yeteneğidir ve bu güç onu “bağırsak dostu” bir besin yaparak daha da üst sıralara yükseltmektedir.
Spor Performansına Etkisi
Avustralya Spor Enstitüsü, pancar suyunu, spor performansını iyileştirmede yüksek kanıt bulunan bir takviye olarak gruplandırılmıştır. Araştırmalar pancar içerisindeki nitratın, tükenene kadar yapılan egzersizler sırasında, oksijen tüketiminde bir azalmaya yol açtığını göstermiştir. Egzersiz öncesinde içilen pancar suyunun, performansı daha uzun süre yapabilme yeteneğini geliştirdiği ve yorgunluğu geciktirdiği bilinmektedir. Nitrat alımının yararları, 3-9 mmol tüketiminin ardından 2-3 saat kadar sonra görülür. 500 mL pancar suyunda, 11,2 mmol nitrat bulunur. Yani yaklaşık 290 mL pancar suyu içerek gerekli nitrat alımı sağlanabilir.
Comments